Surreal image of light bulbs reflecting blue sky and clouds, symbolizing creativity and energy.

Hvad er Scope 1, 2 og 3?

Sæt skub i CO2 reduceringen med den rette rådgivning

Som din energirådgiver hjælper vi dig med at gå i dybden med din virksomhed. Sammen frembringer vi et mere CO2 neutralt regnskab. Så er du fremtidssikret både på klima og økonomi.

Grøn omstilling er ikke længere en valgmulighed, men en nødvendighed for virksomheder af alle størrelser.

For små og mellemstore virksomheder (SMV’er) kan det virke udfordrende at navigere i de mange aspekter af bæredygtighed, men ved at fokusere på konkrete initiativer kan man opnå betydelige CO2-besparelser og styrke virksomhedens konkurrenceevne.

Yderligere stiller flere større virksomhed krav til deres leverandører om at levere data til deres ESG-rapportering. Krav som ofte lettest efterleves ved at virksomheden selv arbejder med dele af ESG-rapporteringen, selvom det ikke er et lovkrav endnu for unoterede SMV’er.

Denne guide introducerer de mest gængse initiativer, der kan hjælpe din virksomhed med at nedbringe CO2-udledningerne. Vi vil også forklare de tre scopes fra Greenhouse Gas Protocol som anvendes som den internationale regnemodel omkring CO2-emissioner, og som giver en ramme for at forstå, hvor udledningerne kommer fra, og hvordan de bedst håndteres.

Scope 1 – Dine direkte udledninger

Scope 1 omfatter alle de direkte udledninger fra virksomhedens egen drift. Dette inkluderer udledninger fra egne køretøjer, brændstofforbrug i kedler, ovne og andre direkte energikilder. Anvendelse af klimagasser samt processer som frembringer klimagasser, hører også til her.

  • Skift til elbiler i virksomhedens flåde. El-bilsteknologien har taget kvantespring de seneste år, og er langt billigere i drift end fossile biler. Teknologien er i dag modnet for personbiler, varebiler, taxa’er, busser, eltrucks, ellifte, m.v. Hver måned kommer der nye produkter som skubber til hvad der er muligt og rentabelt.
  • Optimer processer, der kræver fossile brændstoffer og skift gerne til løsninger som er el baseret. Luftbaseret procesvarme under 100 grader, bør altid komme fra el. Smelteprocesser til langt højere grader kan oftest også løses fornuftigt med el-ovne.
  • Reducér lækager fra køleanlæg og opvarmningssystemer, så jeres kemisk baserede udledninger reduceres.

Scope 2 – Dine indirekte udledninger

Scope 2 dækker de indirekte udledninger fra det elforbrug, varme og køling, som virksomheden anvender. Selvom disse udledninger ikke produceres direkte af virksomheden, er de en konsekvens af dens energiforbrug. Din virksomhed har en høj grad af mulighed for at påvirke din udledning i Scope 2.

  • Opstil vedvarende energikilder såsom sol- eller vindenergi i forbindelse med din virksomhed hvis muligt. 
  • Gå væk fra oliebaseret eller gasopvarmning og anvend varmepumper eller bliv tilsluttet fjernvarme hvis muligt.
  • Implementer energibesparende teknologier som LED-belysning og energieffektive maskiner.
  • Brug energistyringssystemer til at overvåge og reducere unødvendigt energiforbrug.
  • Få gennemgået jeres ventilation og kølesystemer og nedbring energiforbruget. Her er der ofte meget at spare.

Scope 3 – Andre udledninger

Scope 3 er de bredeste og ofte sværeste at måle. Det omhandler udledninger fra leverandørkæder, indkøb af materialer og serviceydelser, varetransport, forretningsrejser, affaldshåndtering og dine kunders brug af de produkter som din virksomhed producerer.

  • Vælg leverandører, der har en dokumenteret indsats inden for bæredygtighed, hvor produkternes emissioner er lavere end branchen generelt.
  • Implementer en politik for affaldsreduktion og genanvendelse i alle led af virksomheden.
  • Gennemgå jeres produkters emballering og minimer antal emballagetyper og masse. Vælg emballager der kan genbruges, og medsend instruktioner til kunderne omkring genanvendelse.
  • Uddan og inddrag medarbejdere og samarbejdspartnere i bæredygtighedsprincipper, så mange i virksomheden og omkring virksomheden tænker i hvordan der kan optimeres.
  • Tænk i transportplanlægning for at reducere antallet af kørte kilometer.
  • Skift til mere miljøvenlige transportformer, som fx el-drevne lastbiler eller togtransport, og stil krav til jeres leverandører.
  • Tilbyd medarbejdere incitamenter til at bruge offentlig transport, cykle eller køre sammen. Tilbyd el-lademuligheder på arbejde, så logistiske forhindringer for at få el-bil fjernes.
  • Design produkter med længere levetid og mulighed for genbrug eller genanvendelse.
  • Optimer produktionsprocesser for at reducere spild og energiintensitet, ved en kemisk analyse til at klarlægge hvordan emissioner nedbringes.
  • Involver en gruppe af kunder i en bæredygtighedsworkshop om brugen af jeres produkter.

Ved at fokusere på konkrete initiativer kan din virksomhed ikke kun reducere sit CO2-aftryk, men også drage fordel af omkostningsbesparelser og en stærkere markedsposition.

Hvorfor er scope vigtigt?

At forstå og rapportere på scope-emissioner er blevet afgørende for virksomheder, der ønsker at levere troværdige ESG-rapporter. Med stigende krav fra investorer, kunder og lovgivere er det vigtigt, at virksomhederne kan dokumentere deres bæredygtighedsindsats. Samtidig kan insigt i emissioner på tværs af scoper hjælpe virksomhederne med at identificere områder, hvor de kan reducere deres klimaaftryk og forbedre deres bæredygtighedsstrategier.

GreenLead tilbyder skræddersyet assistance til alle virksomheder, der skal i gang med at arbejde med ESG-rapportering eller har brug for hjælp til næste skridt på rejsen. Vi kan hjælpe din virksomhed med at forstå, hvad scope er, og hvordan I kan implementere effektive strategier for at måle og reducere jeres emissioner.

Hvordan arbejder virksomheder med scope?

Virksomheder, der ønsker at arbejde med scope, bør overveje at følge disse trin:

  1. Identificer kilderne til emissioner og klassificer dem i henhold til scope.
  2. Indsaml data vedrørende de forskellige emissioner.
  3. Analyser emissionsdataene for at finde forbedringsmuligheder.
  4. Sæt mål for reduktion af emissioner.
  5. Rapportér om resultaterne i overensstemmelse med gældende ESG-krav.

Dette arbejde kræver ressourcer, tid og en struktureret tilgang, som kan virke skræmmende. Derfor er det vigtigt at have en partner med erfaring i ESG-rapportering som GreenLead, der kan guide virksomheden gennem denne proces.

Hvad er de almindelige udfordringer ved scope?

Mange virksomheder står over for specifikke udfordringer, når det kommer til arbejde med scope-emissioner. Nogle af de mest almindelige inkluderer:

  • Mangel på data: Ofte kan det være svært at indsamle nøjagtige data, især når det kommer til Scope 3-emissioner, som involverer mange forskellige interessenter.
  • Ressourcer: Mange virksomheder har begrænsede ressourcer til at håndtere den kompleksitet, der følger med ESG-rapportering.
  • Forståelse af kravene: Med løbende ændringer i lovgivning og standarder kan det være udfordrende at holde sig opdateret med de seneste krav.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få viden om bæredygtighed direkte i din indbakke. Bare rolig, vi spammer dig ikke.